Is werkkleding fiscaal aftrekbaar?

Werkkleding behoort tot de diverse inhoudingen die slechts aftrekbaar zijn voor zover het totaal meer dan 2 procent van uw aangepaste bruto-inkomen bedraagt. werkkleding is fiscaal aftrekbaar als uw werkgever vereist dat u ze elke dag draagt, maar niet als dagelijkse kleding, zoals een uniform, kan worden gedragen. Als uw werkgever echter van u verlangt dat u pakken draagt — die u als dagelijkse kleding kunt dragen — kunt u de kosten ervan niet aftrekken, zelfs niet als u de pakken nooit buiten het werk draagt. Om voor belastingaftrek in aanmerking te komen, moet uw werkkleding actief ongeschikt zijn voor dagelijks gebruik.

Maar een dokter of verpleegster zal zijn scrubs niet dragen tijdens een avondje uit. Je kunt kleding afschrijven voor het bedrijf waar je werkt door naar de sectie Miscellaneous Itemized Deductions te gaan. Mogelijk vindt u het in een bijlage bij uw belastingaangifte, namelijk schema A (formulier 1040). Als u aan bovenstaande criteria voldoet, kunt u, naast de kosten van uw werkkleding, ook eventuele kosten voor onderhoud en onderhoud van de kleding aftrekken.

Als in het beleid specifiek staat dat je je op een bepaalde manier moet kleden, kun je mogelijk de kosten van je werkkleding aftrekken bij het indienen van je belastingaangifte. Ook de kosten voor het kopen en onderhouden van blauwe werkkleding die een lasser op verzoek van een voorman draagt, zijn niet aftrekbaar. Entertainers, acteurs en muzikanten moeten mogelijk veel betalen voor hun werkgerelateerde kleding en accessoires. Als u bijvoorbeeld vlambestendige kleding, cleanroom- of ESD-kleding of werkspecifieke persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, moet u de kosten van deze artikelen kunnen aftrekken.

Uiteindelijk kan kleding voor werk inderdaad aftrekbaar zijn, maar er zijn bepaalde limieten waar u rekening mee moet houden. Draag je promotiekleding naar een beurs of voor een fotoshoot, dan tellen deze in wezen mee als advertentiekosten. Als u een bedrijf runt waarbij werknemers uniformen moeten dragen, is het een goed idee om uw personeel bij aankomst op het werk kleding van hun merk te laten aantrekken en weer straatkleding aan te trekken wanneer ze uw pand verlaten. Net als bij kleding, make-up en andere persoonlijke uiterlijke kenmerken moeten aftrekposten uitsluitend worden gebruikt om werk mee te tellen.

Hoewel je werkkleding onder bepaalde omstandigheden kunt aftrekken van belastingen, is het proces niet zo eenvoudig als je zou hopen. Muzikanten en entertainers kunnen de kosten aftrekken van theatrale kleding en accessoires die niet geschikt zijn voor dagelijks gebruik, zei Kiely. Stel dat u bijvoorbeeld een bouwbedrijf heeft en dat u uw werknemers werkkleding moet bieden. U zou uw beroep bij terugkomst moeten vermelden als het soort werk waarvoor dit soort kleding nodig is, bijvoorbeeld als u timmerman, elektricien, stoominstallateur, iemand die met chemicaliën werkt of een bemanningslid van een vissersboot was.

In feite zijn er veel omstandigheden waarin u geen aanspraak kunt maken op aftrek voor uw werkkleding, zelfs niet als deze een noodzakelijk onderdeel van het werk is.