Kan ik bij mijn belastingen aanspraak maken op werkkleding?

Werkkleding behoort tot de diverse inhoudingen die slechts aftrekbaar zijn voor zover het totaal meer dan 2 procent van uw aangepaste bruto-inkomen bedraagt. werkkleding is fiscaal aftrekbaar als uw werkgever vereist dat u ze elke dag draagt, maar niet als dagelijkse kleding, zoals een uniform, kan worden gedragen. Als uw werkgever echter van u verlangt dat u pakken draagt — die u als dagelijkse kleding kunt dragen — kunt u de kosten ervan niet aftrekken, zelfs niet als u de pakken nooit buiten het werk draagt. Als je kleding moet kopen die je alleen voor je werk draagt, kun je de kosten afschrijven.

U kunt ook kosten declareren voor het chemisch reinigen of het wassen van werkkleding. De aftrek mag niet hoger zijn dan 2% van uw aangepaste bruto-inkomen. Uniformen die op de werkplek worden gedragen, kunnen, net als beschermende kleding, ook van belasting worden afgetrokken. Voorwaarde is dat het duidelijk moet zijn dat ze niet in uw privéleven mogen worden gedragen en dat ze uitsluitend voor werk zijn gemaakt.

Stel dat u bijvoorbeeld een bouwbedrijf heeft en dat u uw werknemers werkkleding moet bieden. Als je een baan had als werknemer van W2, zou je de kleding zelf moeten betalen of zou je werkgever je die terugbetalen. De kosten van bepaalde soorten beschermende kleding die tijdens het werk worden gedragen, zoals veiligheidsschoenen of -laarzen, veiligheidsbrillen, veiligheidshelmen en werkhandschoenen, kunnen in mindering worden gebracht op uw retourzending. Draag je promotiekleding naar een beurs of voor een fotoshoot, dan tellen deze in wezen mee als advertentiekosten.

Je kunt kleding afschrijven voor het bedrijf waar je werkt door naar de sectie Miscellaneous Itemized Deductions te gaan. Een kaki broek die je bij het poloshirt draagt, zou dat waarschijnlijk niet zijn, vooral omdat deze gemakkelijk als dagelijkse kleding kan worden gedragen. Als u uw werkkosten wilt claimen en specificeren, moet u schema A van formulier 1040 invullen. Dat geldt zelfs als je kleding wast die geschikt is voor dagelijks gebruik, ook al komen ze normaal niet in aanmerking als bedrijfskosten.

Als u een freelancer of bedrijfseigenaar bent die soms voor werkdoeleinden in uw uiterlijk moet investeren, is de kans groot dat uw uitgaven niet bij kleding blijven. Muzikanten en entertainers kunnen de kosten aftrekken van theatrale kleding en accessoires die niet geschikt zijn voor dagelijks gebruik, zei Kiely. Net als bij kleding, make-up en andere persoonlijke uiterlijke kenmerken moeten aftrekposten uitsluitend worden gebruikt om werk mee te tellen. Entertainers, acteurs en muzikanten moeten mogelijk veel betalen voor hun werkgerelateerde kleding en accessoires.

U kunt de kosten en het onderhoud van werkkleding aftrekken als u deze moet dragen als voorwaarde voor uw werk en als de kleding niet geschikt is voor dagelijks gebruik. Zo niet, overweeg dan om kleding te kopen die in aanmerking komt voor deze aftrek. Alleen al de waskosten kunnen de strategie de moeite waard maken (en slijtage van uw niet-werkkleding besparen).