Loopt kleding in koud water?

Heet water opent de vezels in kleding om de kleurstof vrij te maken, terwijl koud water ze gesloten houdt en de kleurstof erin vasthoudt om bloedingen te voorkomen. Als u de koude stand op uw wasmachine kiest, worden de meeste problemen met kleurbloedingen voorkomen en kan het ook helpen dat kleding langer meegaat. Donkere en lichtgekleurde kleding moet apart in koud water worden gewassen. Kleding wassen in koud water voorkomt meestal dat er kleurbloedingen tussen kleding ontstaan.

Dus waarom zou je dan niet gewoon het wit met de lichten combineren? Hoewel het kleurbloedingen misschien niet voorkomt, spoelt warm of warm water vuil beter weg dan koud water, zodat je wit, nou ja, wit blijft. Je kunt er zeker van zijn dat het OK is om je kleding in koud water te wassen. Volgens de lobby van de fabrikant van schoonmaakproducten, American Cleaning Institute (ACI), kan het wassen van kleding in koud water volgens de instructies op de onderhoudsetiketten de levensduur en levendigheid van kledingstukken verlengen en krimp voorkomen. Hetzelfde geldt voor linnengoed en ander huishoudtextiel, waarvan er vele thuis in de machine kunnen worden gewassen.

Bovendien kan het wassen van kleding in koud water ervoor zorgen dat kleuren bloeden, dus misschien wilt u donkere kleding apart wassen. Over het algemeen is het wassen van kleding in koud water een veilige en effectieve manier om je kleding te reinigen. Het kan veel vlekken van kleding verwijderen, waaronder gras op de jeans van je kind of make-upvlekken op een trui. Fijne stoffen (kant en zijde) en donkere, kleurrijke stoffen doen het eigenlijk het beste in koud water.

Naar schatting 75 tot 90 procent van alle energie die uw wasmachine verbruikt, gaat naar het opwarmen van het water, dus als u overschakelt op kouder water, kunt u uw gas- of elektriciteitsrekening verlagen. Het is altijd het beste om voor kleding of andere wasbare artikelen de ingenaaide onderhoudsinstructies op het etiket te volgen. Houd je wasmachine op minstens 60° F ingesteld voor wasbeurten met koud water; kleding wordt niet zo schoon bij lagere temperaturen. Wasmachines en drogers van tegenwoordig worden steeds geavanceerder en energiezuiniger, waardoor wassen met koud water geschikt is voor kleding en huismode.

Zoals Chapman beschrijft: „Moderne wasmachines zijn niet alleen ontworpen voor koud water, maar veel wasmiddelen bevatten enzymen die kunnen beginnen te werken bij temperaturen tot 60 graden Fahrenheit, en koudwaterreinigingsmiddelen verbeteren ook de resultaten. Voor het wassen op lagere temperaturen, zoals 60° F, doen de koudwaterwasmiddelen echter nog steeds het beste werk en zijn ze een betere keuze voor de meeste wasinstellingen met koud water. Het ACI-initiatief Cold Water Saves beweert dat een huishouden dat gedurende 1 jaar koud water gebruikt voor de was, de hoeveelheid energie bespaart die wordt gebruikt om een auto tot 421 mijl te besturen. In koude weersomstandigheden, waar kraanwater in de winter 40 ℉ of lager bereikt, presteren reinigingsmiddelen mogelijk niet goed.

Koud water is prima voor de meeste kleding en andere spullen die je veilig in de wasmachine kunt stoppen.